Ska man som köpare alltid begära röntgen vid besiktningen?

Det är en fråga som man ofta ser på olika forum och frågespalter och svaren brukar variera kraftigt. Vissa tycker att man alltid ska röntga, en del tycker att man aldrig ska, och en del tycker att det beror på vad hästen kostar.

Min häst Teaser AL (”Stickan”) som nyss har anlänt till sitt nya hem efter en fyra(!) timmar lång besiktning för några år sedan.

Själv brukar jag vända lite på frågan och ge som råd att man som hästköpare bör undersöka så mycket som möjligt av det som är avgörande för om det ska bli ett köp eller inte, och så lite som möjligt av allt annat.

När du väl bestämt dig för att köpa hästen så ska du sluta leta fel!

Det är ju nämligen så att om det skulle dyka upp några problem med hästen i framtiden så blir du som köpare sällan gladare för att du var förberedd på att problemet kunde dyka upp. Tvärtom, sådant som du kände till vid tidpunkten för köpet anses du ha accepterat i och med att du köper hästen. Ett känt fel kan alltså aldrig vara ett dolt fel (det säger ju nästan sig självt).

Hur noga man än letar så går det inte heller att säkerställa att det är en frisk och hållbar häst man köper. Det går inte att undersöka ALLT på en levande varelse. Hur många röntgenbilder man än tar så får man inte hela sanningen.

Så, när veterinären har gjort en grundlig undersökning och de tilläggsundersökningar som hen rekommenderar utifrån vad hen eventuellt kan ha hittat och fått veta så bör du fråga dig själv följande? Finns något mer som du måste få veta om just den här hästen (utifrån pris, ålder och tänkt användning) innan du köper den och som kommer göra att du faktiskt avstår från köp om ett fel upptäcks? Om det inte gör det så är besiktningen klar.

Något som man däremot aldrig ska missa att göra är att kontrollera att hästens identitet stämmer med passet så att man köper rätt häst!

Det är också viktigt att fullborda köpet så snart som möjligt efter besiktningen eftersom besiktningen bara visar hästens status för dagen. Helst ska allt vara förberett så att hästen kan åka direkt från besiktningen till sin nya ägare. Det är inte så kul att åka hem efter besiktningen och få en halt häst (eller kanske ännu värre; fel häst) levererad till sig någon vecka senare.

Det finns alltså inget generellt svar på om man ska röntga en häst innan köp eller inte, det är en fråga om tycke och smak hur mycket man vill veta innan köpet och självklart också en ekonomisk fråga.

Med vänliga hälsningar,
Ingela Holmqvist

%d bloggare gillar detta: