Mallavtal

Min uppfattning är att fler borde anlita advokat för att skriva avtal om överlåtelse av häst, oavsett om man är näringsidkare eller privatperson. Som näringsidkare kan nämligen en enda dålig hästaffär omintetgöra flera års hårt arbete och som privatperson är det ofta en av de större affärer man gör i livet. I den bästa av världar skulle alltså både köpare och säljare i varje hästaffär företrädas av advokat, och jag tror att detta skulle leda till betydligt färre tvister och i de fall en tvist är oundviklig så skulle tvisterna lösas både lättare och snabbare. De flesta tvekar som tur är inte att lägga lite pengar på en veterinärbesiktning, men ett samtal med en advokat kan vara till minst lika stor nytta och kostar ofta mindre än ett enda veterinärbesök. Första samtalet till mig är dessutom gratis!

Om man ändå inte vill anlita advokat så kan man dock komma en bit på vägen med hjälp av mina avtalsmallar, om man läser all kursiv text och tänker igenom affären noga, men att skriva ett bra avtal är en konst och det finns en anledning till varför även stora företag anlitar advokater för att skriva avtal, i vart fall om man inte har en egen juristavdelning, nämligen att det är svårt! När jag skriver eller förhandlar ett avtal så handlar det bland annat om att försöka förutse min kunds största risker i affären, alltså vad som kan gå fel, och dels minimera att detta händer, dels skapa en lösning på problemet om det ändå skulle gå fel. Det perfekta köpavtalet som fungerar bra till alla hästaffärer finns alltså inte utan vad som ska stå i avtalet beror helt på den specifika situationen och såklart på om jag företräder köparen eller säljaren.

Den stora skillnaden mellan mina mallar och den stora mängd mallar som redan finns är att mina mallar kräver en del anpassning utifrån den aktuella situationen. Använd inte mina mallar om du vill få fram ett avtal snabbt utan att behöva tänka igenom affären ordentligt, utan om du vill komma så nära ett skräddarsytt avtal som det är möjligt utan att spendera en krona.

Läs noga igenom all kursiv text och börja sedan fylla i avtalet. Det är alltså fritt fram att kopiera och även att ändra fritt i texten, det är hela poängen. Det enda jag önskar är att texten ”Efter förlaga från Hästadvokaten (www.hästadvokaten.se)” längst ned i avtalet ska finnas kvar i det slutliga avtalet, antingen i slutet av avtalet eller i en fotnot.

Om någon önskar få dokumentet i word-format för att underlätta redigeringen så är det bara att maila mig på Ingela@hastadvokaten.se så skickar jag det!

Generell mall för överlåtelse av häst

Specifik mall för överlåtelse av travhäst mellan näringsidkare

%d bloggare gillar detta: